Чуднів у диму: містяни масово прибирають та палять суху траву й листя

Щойно весняне сонце з більшою силою пригріло відсирілу після зими землю, чуднівчани масово розпочали прибирання своїх обійсть. Люди підмітають, вигрібають і вичищають злежане під снігом сміття. Непотріб вивозять на смітники, залишають там або спалюють, а дехто спалює його безпосередньо на прибраній ділянці. Також масово палять суху траву і бадилиння на городах. Палають багаття на околицях Чуднова: підпалюють очерет понад ставками, річкою, вздовж рівчаків; горить сухе листя і бадиляччя в лісосмугах, кущах-острівцях. Спалюють сміття навіть в центрі міста.

За інформацією управління екології та природних ресурсів ОДА, 1 тонна тліючого листя виділяє близько 30 кг оксиду вуглецю, більш відомого як чадний газ. 1 година біля багаття з опалого листя за шкідливістю дорівнює 5 годинам перебування на автомагістралі. 1 тонна рослинних залишків при згорянні вивільняє до 9 кг мікрочастинок диму.

Горіння листя сприяє загостренню бронхітів, ринітів та тонзилітів, алергій, бронхіальної астми, обструктивних хвороб легень у дорослих та дітей. Особливо дим від спалюваного листя є небезпечним для хворих із легеневою патологією та захворюваннями верхніх дихальних шляхів.

Екологи стверджують, що дим може викликати рак, проблеми з серцем і судинною системою, сильне отруєння.

Слід також пам’ятати, що спалювання сміття і сухої рослинності є однією з найпоширеніших причин пожеж у господарствах, адже з подувом вітерця вогнище легко стає неконтрольованим, полум’я може перекинуся на будівлі чи об’єкти поруч.