На Чуднівщині стрімко зростає забрудненість криничної води нітратами

Про шкідливість нітратів, про те, що дуже часто причиною отруєння стають овочі і фрукти, мабуть, чули всі, але не менш небезпечною є питна вода, яка містить підвищений рівень нітратів, адже воду вживають кожного дня і всі, без винятку, люди. Майте на увазі, що забруднена нітратами вода навіть у смертельних дозах – чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком.

Чуднівське відділення Бердичівського міжрайонного відділу ДУ «ЖОЛЦ МОЗУ» щорічно проводить  моніторинг  за вмістом нітратів у воді з криниць, яку вживають  діти  віком до 3 – х років.   За результатами  моніторингу повідомляємо відсоток  відхилень   серед досліджених проб  криничної води   за 2016-2018 р.

 

Важливо знати, що нітрати – це термостійкі сполуки, тобто вони не знищуються при кип’ятінні. Нітрати – це солі азотної кислоти, вони потрапляють у воду із побутовими та сільськогосподарськими стоками (з полів, які обробляються добривами, тваринницьких ферм та птахоферм, вигрібних ям та дворових вбиралень тощо).             

Вживання води з наднормативним вмістом нітратів небезпечне для здоров’я людини. З цим безпосередньо пов’язане захворювання – водно-нітратна метгемоглобінемія у дітей, а при великих концентраціях і у дорослих.

Зазвичай, метгемоглобінемія найчастіше спостерігається у дітей , які проживають у сільській місцевості, де використовується вода із децентралізованих джерел водопостачання (криниці, індивідуальні свердловини). Враховуючи невелику площу земельних ділянок, на них важко створити необхідну зону  санітарної охорони для криниць, а отже  поряд з джерелами водопостачання часто знаходяться і господарські споруди для тварин, і туалети на вигріб, і місця для компосту. Все це в сукупності призводить до забруднення ґрунту і, відповідно, до забруднення ґрунтових вод.

У дітей, на штучному вигодовуванні, яким батьки  розводять  харчову суміш  водою з високим вмістом нітратів(понад 50 мг/л), може з’явитись  акроціаноз (посиніння ділянок навколо рота, рук , стоп), задишка, тахікардія, судоми , що є  ознаками метгемоглобінемії.

Для попередження негативного впливу нітратів на здоров’я населення необхідно:

– не вживати питну воду з перевищеним вмістом нітратів;

–  за можливості як найдовше годувати немовлят  грудним молоком;

– дотримуватися   гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації криниць;

– з обережністю застосовувати  в сільському господарстві та приватному секторі мінеральні чи органічні добрива;

Пам’ятайте!  Забруднену нітратами воду можна використовувати для технічних цілей: миття посуду, прання білизни, прибирання в приміщеннях, тощо.

Будьте обережні! Якщо Ви вживаєте воду з криниці  – перевірте її на вміст нітратів!

Це можна зробити звернувшись до Чуднівського відділення Бердичівського міжрайонного відділу Державної установи «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» за адресою м.Чуднів, вул. Героїв Майдану,109. Тел..(04139) 2-14-81

Лікар із загальної гігієни О. О. Запаринюк