До уваги жителів Чуднівщини: небезпека пічного опалення!

Управління ДСНС України у Житомирській області повідомляє:

“З настанням холодів значно зросла кількість пожеж, пов’язаних саме з порушенням правил користування та несправністю пічного опалення. Нерідко впритул до печей ставляться  меблі, ліжка, сушаться на них чи біля топкових отворів одяг, взуття, дрова. Найчастіше пожежі виникають при тривалій експлуатації печей, які влаштовані з порушеннями, як самої печі, так і димарів.

Тож, щоб уникнути лиха, необхідно дотримуватися елементарних правил:

– не допускати перенакалювання печей, слідкувати, щоб не було в стінках печей і димарів тріщин, та своєчасно їх ремонтувати;

– на підлозі з горючих матеріалів перед топковими дверцятами необхідно прибити металевий лист розміром 50х70 см;

– небезпечно користуватися для розпалу печей легкозаймистими рідинами, приставляти або вішати на нагріті поверхні ковдри, ліжка, сушити дрова, залишати прилади, що топляться, без нагляду і дозволяти розпалювати їх дітям.

Пам’ятайте! Трусити сажу необхідно не рідше трьох разів на рік, зокрема, і перед початком опалювального сезону.

Доручати роботу по влаштуванню чи ремонту печей необхідно спеціалісту-пічнику, який повинен знати державні будівельні норми для приладів опалення, вентиляції (вони є у вільному доступі в мережі Інтернет, тож буде корисним і самим господарям осель з ними ознайомитися).

Знайте, що саморобні і несправні електрообігрівачі також нерідко стають причиною пожеж. Тож, дотримуйтесь правил пожежної безпеки при користуванні приладами опалення. У випадку виникнення пожежі дзвоніть по телефону «101» і приступайте до її гасіння підручними засобами.”