Чуднівські рятувальники перевіряють сільгоспвиробників на дотримання пожежної безпеки під час жнив

Державна служба України з надзвичайних ситуацій приділяє значну увагу перевірці протипожежного стану готовності об’єктів господарювання, задіяних при збиранні, зберіганні та переробці продукції нового врожаю 2019 року. Адже спекотна погода, сухі хліби, енергонасичені хлібозбиральні агрегати, які нерідко перебувають у несправному стані, людська недбалість і безвідповідальність створюють пожежонебезпечну ситуацію.

Основними причинами виникнення пожеж під час жнив є необережне поводження з вогнем, порушення правил експлуатації машин та агрегатів, випалювання стерні. У цей напружений період найменша іскра від сільгоспмашини, кинутий недопалок то що може призвести до масштабного загоряння, перетворюючи золоте зерно на чорний попіл.

Тому з метою уникнення можливих надзвичайних ситуацій під час зернозбиральної кампанії 2 та 5 липня Чуднівський районний сектор спільно з Управлінням агропромислового розвитку Чуднівської РДА проведено рейдове обстеження хлібних масивів окремих сільськогосподарських підприємств району.

Під час обстеження було встановлено, що керівники сільськогосподарських підприємств не вживають відповідних заходів щодо належного забезпечення пожежної безпеки хлібних масивів. Так зернові поля не обкошуються та не оборюються, так що можливе швидке розповсюдженню вогню по всій ділянці поля, а також на хлібних масивах відсутні знаки пожежної безпеки.

Збиральна кампанія потребує від усіх суворого дотримання правил пожежної безпеки. В полях, де працюють комбайни, необхідно мати напоготові трактор з плугом та пристосовану для гасіння вогню сільськогосподарську техніку. Кожний комбайн і трактор, кожна машина на хлібному полі повинні бути в повній готовності, забезпечені надійними іскрогасниками та сертифікованими первинними засобами пожежогасіння. Особливу увагу варто звернути на техніку, яка буде залучатись для збирання зернових з інших підприємств та організацій. Збереження врожаю – обов’язок кожної людини. ПАМ’ЯТАЙТЕ! Хліб наше безцінне багатство і вберегти його від пожеж наш святий обов’язок!

Чуднівський РС Управління ДСНС України у Житомирській області