Жителі Чуднова викопали у своєму подвір’ї могильну плиту, найімовірніше, відомого польського поета

Проводячи газопровід до власного обійстя чуднівчанин викопав на подвір’ї стару чавунну плиту, а через 17 років виявилося, що вона ніщо інше, як надмогильна плита відомого польського та білоруського письменника Яна Барщевського.

Власник подвір’я розповідає, що в 2002 або в 2003 році, копаючи траншею для прокладання газової труби, знайшов чавунну плиту, яка знаходилася в землі на глибині 50 сантиметрів. Знахідка була досить тяжка, вагою приблизно 30-35 кг, явно мала певний напис, який за товщею іржі неможливо було детально роздивитися. 10 років тяжка плита просто стояла під хлівом, допоки господар вирішив зацементувати подвір’я і для економії цементу просто закрив частину ділянки знайденою плитою.

З часом під впливом погодніх умов іржа з плити стерлася і став чітко помітний напис. Господарі вважали, що напис на німецькій мові і не переймалися написаним, доки 15 квітня 2019 року їхню дочку чотирикласницю Лєну зацікавив його переклад.

Дівчинка старанно переписала прізвище та ім’я, які були початком напису, і вирішила пошукати в Інтернеті переклад. На введене прізвище пошукова система не видала жодного збігу, тоді Лєна дописала до нього ще й ім’я і в Інтернеті одразу з’явилися посилання. Найперша стаття у Вікіпедії, яка розповідає про Яна Барщевського, польського та білоруського письменника, який жив і помер в Чуднові в 1851 році.  Дуже ймовірно, що знайденна чавунна плита є надгробною плитою відомого письменника.

Надпис на плиті перекладається приблизно так: “Ян Барщевський, улюбленець Бога, письменник, натхненний Ісусом. Жив помірковано 70 років. Помер 23 лютого 1851 року”.

Новина про знахідку стала сенсаційною за кордоном, детальніше за посиланням: http://www.chudnivnews.in.ua/2019/04/18/13522/