На Чуднівщині вшанували пам’ять спалених живцем 75 років тому жителів с. Рижів

10 грудня через 75 років з дня страшної трагедії у с. Рижів жителі району вшанували пам’ять заживо спалених людей.

Про це повідомляє офіційний сайт Чуднівської РДА.

10 грудня 1943 року окупанти перекрили всі виходи із села. Людей зігнали в центр населеного пункту. Чоловіків, жінок і дітей зачинили в хатах і хлівах, забили вікна та підпалили стріхи. Відчайдушні крики живих людей, охоплених вогнем, роздирали душі рідним. Тих, хто намагався вирватися з пекла, або допомогти, наздоганяли пулі. 33 мирних жителі прийняли мученицьку смерть, згорівши у вогні. Понад сто хат також згоріло того дня. Фашисти знищили корів, свиней, птицю, майно, продукти харчування. Мирне населення лишилося без будь-яких засобів до існування. Рижів повторив трагедію спалених сіл Лідіце (Чехія), Орадур (Франція), Хатинь (Білорусь), Копище (Олевського району, що в нашій області).

Вже другого дня ті, хто залишився живим, почали копати землянки. Село ожило та розцвіло лише в 70-х роках минулого століття завдяки відгодівельному радгоспу, яким керував Микола Сус. У населеному пункті було збудовано відгодівельний комплекс, клуб, лазню, зроблено дороги, виділялися мешканцям матеріали на будівництво власних хат тощо.

Саме в цей час за ініціативи Миколи Хомича в центрі  села споруджено пам’ятник, який став символом єдності між поколіннями. Щорічно біля нього відбуваються поминальні заходи.

Тож і сьогодні, через 75 років з дня тієї страшної трагедії, вшанувати пам’ять заживо спалених прийшли односельці, керівники району, сільської ради, районних установ та організацій, громадських організацій, місцевого сільгосппідприємства, ветерани війни, учні та вчителі Дідковецької школи.

Біля пам’ятника пройшов мітинг-реквієм, де виступили сільський голова Наталія Закликівська, голова райдержадміністрації Олександр Лаврук, голова районної ради Павло Домашенко, школярі. Усі виступаючі висловили глибоку шану рідним і близьким загиблих, що стали свідками нелюдських страждань батьків, чоловіків, братів і синів, усім, хто виніс випробування сирітством, самотністю, зумів вижити і вистояти у жахливій круговерті війни…

Хвилиною мовчання вшановано полеглих, було згадано  поіменно спалених живцем. До підніжжя монументу лягли квіти.

Фото і матеріал Чуднівської РДА