Родина із Чуднівського району встановила сонячну електростанцію і отримує до 8 тис. грн прибутку в місяць

Родина Марчуків – перша у Чуднівському районі наважилась на таку «авантюру», як кажуть у селі Дубище, і встановила незвичайну приватну сонячну станцію – на подвір’ї біля будинку.

Про це повідомляє прес-служба Житомирської ОДА.

Відтепер родина не сплачує за електроенергію, отримує у сонячні місяці до 8 тис. грн чистого прибутку за «зеленим» тарифом. А ще планує збільшити потужність та перевести опалення на сонячну енергетику.

Про те, наскільки вигідною є енергія сонця для простої сільської родини, спілкувались із пані Аллою сьогодні, 12 вересня.

Пані Алла – медсестра у Чуднівській районній лікарні, чоловік – систематично ходить у море, мають 3 дітей – 2 доньки вже дорослі, син – учень 4 класу.

Власниця станції розповідає, що ідея про встановлення з’явилась у чоловіка, а вже вона – її реалізовувала.

«Ідея встановлення станції з’явилась у чоловіка ще у 2015 році. Я спочатку відмовлялась від такої «авантюри». Але чоловік все виношував цю ідею, адже часто бачив панелі у друзів в Одесі, у Житомирі і знав про те, наскільки вигідний зараз «зелений» тариф. Я читала різні статті в інтернеті про такі станції, поспілкувалась із знайомими, тоді вже й мене зацікавив цей процес. Ще й діти мене підтримували, мовляв мамо, нікого не слухай, ми перші в районі і все у нас вдасться. Тому я погодилась. Вже у червні встановили станцію потужністю 10 кВт», – зазначила пані Алла.

З обласного бюджету родина отримала компенсацію у розмірі майже 46 тис. грн за встановлення сонячних панелей.

«Про те, що можна отримати відшкодування до 50 тис. грн, дізналась з Інтернету, від знайомих у Житомирі, які вже отримали компенсацію від ОДА. Скажу вам, що люди знають про таку ініціативу голови ОДА» – наголошує власниця.

Кошти, які використали на встановлення, – це заощадження родини. І хоча планували їх витратити на придбання житла для дітей, сім’я одноголосно вирішила спрямувати їх сонячні панелі. І не прогадали, адже завдяки енергії сонця, у родини є додатковий «пасивний заробіток». Крім цього, це стабільний довготривалий дохід, адже панелі гарантовано працюватимуть на всю потужність 20 років.

«На повну потужність сонячні панелі працюють більше 2 місяців. У середньому в місяць отримуємо 6 тис. грн чистого доходу. Це в 2 рази більше, ніж моя заробітна плата у лікарні, на яку дуже важко прожити і ще й допомагати дітям. Це реально вигідна справа, адже можна отримувати кошти від енергії сонця, і відкладати їх наприклад на житло, яке потрібне нашим дітям. Поки що не підраховували, за скільки часу окупиться станція. Але плюси однозначно є. За світло ми не платимо, хоча раніше у нас виходило по 500-600 грн в місяць», – тішиться результатом власниця.

Незвичайне розташування панелей пані Алла пояснює тим, що на будинку було невигідно встановлювати обладнання: «Частину влаштували на даху господарського приміщення, решту – на спеціальних конструкціях у подвір’ї. І тепер, коли будь-хто заходить у подвір’я, то проходить через енергію сонця. Взагалі у мого чоловіка грандіозні плани – закупити ще панелі та збільшити потужність станції до 20 кВт, перевести опалення також на сонячну енергетику. І тоді не будемо використовувати газ та платити по 3-4 тис. грн за тепло».

Нагадаємо, що на Житомирщині діє обласна програма, завдяки якій жителі області за встановлення сонячних електростанцій можуть отримати відшкодування 20% (до 50 тис. грн.), та 15% на сонячні батареї та панелі. Про те, як отримати компенсацію – читайте тут.

Матеріал Житомирської ОДА