Священники Чуднівщини закликають берегти природу і не нести на цвинтар штучні квіти

Зовсім скоро чуднівчани відзначатимуть одне з найбільших християнських свят – Великдень, світле Воскресіння Хрестове.

Традиційно в цей час люди впорядковують могили на цвинтарі і вшановують померлих. Більшість громадян несуть на кладовище штучні квіти і вінки виготовлені з пластика.

Екологи постійно нагадують про те, що цей штучний матеріал є одним з найнебезпечніших і несе велику шкоду навколишньому середовищу. Втративши презентабельний вигляд поминальна атрибутика стає непотрібним мотлохом, який викидають на смітники. Безпечно утилізувати штучні квіти майже не можливо, пластик, що в них міститься, розкладається більше ста років. За кошти, які витрачені на придбання штучних квітів можна купити живі рослини, що ростимуть на могилі не один рік.

Священники Чуднівщини також закликають вшановувати померлих відповідно до християнських традицій, радять прикрашати могили живими рослинами.

” Церква каже, що природа є наш дім, який потрібно берегти і шанувати. В наш час кожна четверта людина в світі страждає від забруднення навколишнього середовища. Штучні квіти та вінки, які люди несуть на цвинтар, є одним з джерел забруднення природи. Духовенство закликає парафіян турботливо ставитися до довкілля і прикрашати могили живими квітами, вшановувати померлих відповідно релігійних традицій.” – прокоментував отець Степан Вавричин, настоятель Української греко-католицької церкви Чуднова.

“Традиційно Церква вчить давати милостиню в пам’ять про померлих. В наш час відбувається підміна сутності справжнього християнського вірування. Люди часто забувають про милостиню і молитву, як вияв пам’яті про покійних. Адже простіше купити готовий штучний вінок, що є бутафорією істинної традиції вшанування померлих. Разом з тим більшість людей не розуміє необхідності обережного ставлення до навколишнього середовища. Наші померлі намагалися залишити по собі цінне і хороше для нас і наших нащадків. Тож свідоме дотримання християнських традицій поминання померлих під час провідного тижня не повинне нести шкоди довкіллю. ” – коментує протоієрей Андрій Артемчук, благочинний Чуднівського округу УПЦ.