Лабораторний центр МОЗ повідомив результати вимірювання забруднення повітря в Чуднівському районі

Шкідливий вплив забрудненого атмосферного повітря на здоров’я населення було доведено вже після відомих токсичних туманів у містах Європи та Америки. Фотохімічний туман, що утворюється в повітрі  великих міст, спричиняє сльозотечу, різання в очах, сухий кашель, нудоту, головний біль, стискання в грудях, задишку, загальну слабкість.

Оксид вуглецю, двоокис сірки, двоокис азоту,  пил,  що надходять в атмосферу, мають різноманітну токсичну дію на організм людини. Так оксид вуглецю негативно впливає на функцію нервової системи і серцево-судинну систему, оксид азоту подразнює органи дихання, оксид сірки – слизові оболонки очей і дихальних шляхів.

Зростання надходжень токсичних речовин у навколишнє середовище, впливає не лише на здоров’я населення, а і погіршує якість сільськогосподарської продукції, впливає на клімат окремих регіонів і стан озонового шару землі, призводить до загибелі флори і фауни.

Та мешканцям Чуднівщини пощастило і вони дихають повітрям, в якому вміст пилу, двоокису сірки, двоокису азоту та оксиду вуглецю нижчий за гранично допустимі концентрації хімічних речовин в атмосферному повітрі .

В Чуднівському районі фахівцями Бердичівського міжрайонного відділу ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» проводились вимірювання потужності експозиційної дози  гамма-випромінювання на відкритій місцевості. За результатами вимірювань протягом 2 кварталу 2019 року середнє значення гамма-фону становило 13 мкР/год, що не перевищує допустимі рівні.

В. о. завідуючого відділом В. Д. Поворознюк