Учні 4 шкіл Чуднівщини відвідали одне з найбільших в Україні деревообробних підприємств «Вівад-09»

11 травня старшокласники Галіївської, Вільшанської, Карпівської та Трощанської шкіл разом з вчителями відвідали одне з найбільших в Україні деревообробних підприємств «Вівад-09».

ТОВ «Вівад-09» знаходиться у сусідньому Романівському районі, найбільші цехи з виробництва розміщені у с. Врублівка. Заснував і створив «Вівад-09» Ігор Ходак, який народився у цьому ж селі.

750 працівників «Віваду» працюють на виробництві покриття для підлоги – ламелі та паркету. Цехи оснащені за останнім словом техніки, люди працюють за надточними станками європейського виробництва, продукт виробляють ідеальний – допустима похибка – лише 0.01см.

Продукт виробництва «Вівад-09» має надзвичайний попит за кордоном, особливо у Європі. Його купують у Франції, Італії, Австрії, Німеччині, Польщі, Болгарії, Словаччині, Туреччині, Угорщині, Малайзії, тощо.

Екскурсію закладом для учнів з Вільшанської ОТГ провів керівник відділу продажів Ігор Войтюк. Він показав весь виробничий процес – від переробки колоди дуба до вже готового паркету чи ламелі. Ігор Войтюк зазначив, що виробництво абсолютно безвідходне. Якщо якась деталь має брак, її переробляють на дрібніші, на спеціальному станку проводять склеювання і виготовляють інший вид ламелі чи паркетної дошки. Якщо ж бракована деталь не підлягає використанню для їх створення – її переробляють на паливні брикети і теж продають.

Під час екскурсії учням розповіли, що деревину для виробництва купують кожного кварталу на аукціонах з продажу необробленої деревини. Кожна колодка має чіп, а власне саме підприємство має сертифікат відстеження і походження деревини FSC. Тобто купуючи, наприклад, паркет, його власник може зайти у програму , що обслуговує сертифікати FSC, і дізнатися з якого конкретно дерева виробили його підлогу детально – у якій області, районі, якому кварталі лісу, висоту дуба, об’єм – абсолютно все. Таким чином контролюється законність походження деревини. Крім того, поставляючи за кордон товар, «Вівад» подає документи не лише на обсяг деревини у готовій продукції, а на всю, яка була потрібна для його виробництва. Тобто на всі обрізки, дрібніші деталі, які пішли на виготовлення іншої продукції, тощо. Контроль надзвичайно суворий.

Учні мали змогу переконатися також у тому, що європейські реалії виробництва можливі і в Україні. В цехах тепло, світло, чисто, створені всі умови для роботи. Працівники мають у розпорядженні кімнати для відпочинку і нормально облаштовані вбиральні. Людей на роботу привозять спеціальними автобусами.

Під час екскурсії з учнями зустрівся й генеральний директор ТОВ «Вівад-09», депутат Житомирської обласної ради Ігор Ходак. Він говорив з дітьми не так про виробництво, як надихав вірити у свої сили.

«Я чоловік із цього села, я не маю вищої освіти, але ви можете на власні очі побачити чого я досяг. Моя мама рано померла, я не мав впливових родичів чи друзів, я всього досяг сам, але для цього важко працював. І ви, старшокласники, стоячи зараз на порозі вибору – куди ж іти в житті далі, маєте бути впевнені у своїх силах, мати оптимізм і трішки авантюризму. Песимістів навколо дуже багато, деякі люди не сприймають тих, хто не такий як всі. Вам будуть кричати у спину, що ви не такий, ви – біла ворона, невдаха, сміятимуться і тикатимуть пальцями – я це все пройшов, але досягнув – і ви теж зможете. Школа вам дає хорошу базу, потрібні наполегливість і переконання. Не варто слухати песимістичних людей, вони ніколи не повірять у те, що ви зможете, а коли ви досягнете – скажуть, що ви вкрали, хтось допоміг, але навряд чи визнають, що досягли важкою працею», – зазначив Ігор Ходак

Також Ігор Євгенович зазначив, що кожна справа має робитися сумлінно і з вигодою для місцевої громади. Українську пшеницю не варто продавати сировиною за кордон, а дати людям робочі місця, пекти пиріжки і сплатити більші податки у державу, ніж агровиробник їх сплатить при вивозі за межі країни. Те саме з лісом, лісгоспи мають господарювати порядно, слідкувати за стиглістю лісу, зрізати дерева, коли ті ще не постаріли і не перетворились на дешеві дрова, одразу садити молодий ліс, який старанно плекати, аби мати можливість отримати цінну деревину пізніше. Ліс – це легені країни і економіка країни. Його не можна вивозити сировиною за кордон, так ми втрачаємо і свіже повітря, і гроші. Ліс слід продавати українським виробникам, які сплачують податки на місці, дають сотні робочих місць, і реалізуючи продукт, знову ж таки, платять податки, таким чином розвиваючи українську економіку.

Екскурсія завершилася у Романівському парку: в альтанках, які тут поставив для відпочинку місцевих жителів Ігор Ходак, дітей пригощали морозивом та цукерками.

 

Учасники екскурсії, які хочуть фотографії, можуть підписатися на нашу сторіночку у Facebook https://www.facebook.com/chudnivnews/ , написати нам у повідомлення – ми обов’язково поділимося фото